Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Kurios Klarinetkwartet

11 maart 2018 @ 20:00 - 22:00

Het Kurios Klarinetkwartet, opgericht in 2002, heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een veelzijdig ensemble. Tijdens concerten worden naast originele hedendaagse werken voor klarinetkwartet, ook bewerkingen van strijkkwartetten en andere – veelal door het kwartet zelf – vervaardigde arrangementen gespeeld. Ook klezmermuziek heeft een plaats binnen de programmering.

De afgelopen jaren heeft het kwartet concerten gegeven door het hele land op zeer veel verschillende en bijzondere locaties, zoals onder andere de Hermitage in Amsterdam. Ook volgden internationale tournees. Naast televisieoptredens was het Kurios Klarinetkwartet diverse keren live te horen op radio 4 in het programma ‘opium op 4’, ‘NTR Podium’ en het ‘Zondagochtendconcert’ vanuit de Spiegelzaal van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. In 2017 speelde het kwartet een concert in museum MORE in Gorssel, rond de tentoonstelling van het werk van schilder en klarinettist Johan van Hell.

In 2006 werd de eerste cd opgenomen. De tweede cd volgde in 2010, die de titel ‘Heerlijk’ kreeg. Hierop speelt het kwartet onder andere het 18e strijkkwartet van Wolfgang Amadeus Mozart, werken van Claude Debussy en origineel repertoire van de Hongaarse componist Ferenc Farkas. In oktober 2015 presenteerde het kwartet zijn 3e cd, met de titel ‘Triple Dutch’ in de Edesche Concertzaal met werken van de Nederlandse componisten Jurriaan Andriessen, Henk Tromp en Frank Den Herder. Het kwartet van Den Herder is in opdracht van het Kurios Klarinetkwartet geschreven en het werk van Tromp is opgedragen aan het Kurios Klarinetkwartet.

Andriessen en Tromp zijn nooit eerder op cd verschenen.
Programma: il clarinetto versatile

Boukje Musch, 1e klarinet + Es-klarinet
Peter Koetsveld, 2e klarinet
Corien Hoepman, 3e klarinet + bassetklarinet
Mark Snitselaar, basklarinet

Programma:

 Il Clarinetto Versatile!!

Giuseppe Domenico Scarlatti (1685 – 1757)

arr. Kurios Klarinetkwartet

 • Sonata K.87
 • Sonata K.516

Robert Stark (1847-1922)

Serenade, opus 55

 • Alla marcia
 • Andante
 • Allegro vivo
 • Allegro vivace

Giacomo Puccini (18581924)

arr. Kurios Klarinetkwartet

Crisantemi

Alfred Uhl (1909-1992)

Divertimento voor klarinetkwartet (1942)

 • Allegro
 • Andante sostenuto, molto espressivo
 • Allegro con brio

PAUZE

George Gershwin (1898-1937)

arr. Kurios Klarinetkwartet

Three Preludes

 • Prelude I
 • Prelude II
 • Prelude III

Frank den Herder (1952)

Uit: Klarinetkwartet
Blues tempo

Astor Piazzolla (1921-1992) 

Uit: Histoire du Tango
 Café 1930

Thierry Escaich (1965)
Tango Virtuoso

In  ‘Il Clarinetto versatile!’ neemt het Kurios Klarinetkwartet u mee op reis door de tijd om u kennis te laten maken met de veelzijdigheid van de klarinet, over de landsgrenzen heen. Centraal in het programma staan de twee Italianen Scarlatti en Puccini. Het Kurios Klarinetkwartet maakte prachtige bewerkingen van werken voor respectievelijk piano en strijkkwartet. De veelkleurigheid van deze composities in onze versie voor klarinetkwartet zal u verbazen.

De Duitse hoogromantiek is aanwezig in de prachtige ‘Serenade’ van Stark, een van de spaarzame originele werken voor klarinetkwartet uit deze periode. Natuurlijk ook origineel werk van de Oostenrijkse componist Uhl.

Na de pauze wagen we de oversteek naar de VS met de bekende ‘Preludes’ van George Gershwin. Natuurlijk ma g een Nederlandse componist niet ontbreken. Van onze cd ‘Triple Dutch’ spelen we ‘Blues’ van Frank den Herder. In het Zuid-Amerikaanse Argentinië onderwijst de tango grootheid Piazzolla u over de historie van de tango en neemt u mee naar het café en de nachtclub!

Ten slotte hoort u hoe de hedendaagse Franse componist Escaich omgaat met de tango: een indrukwekkend virtuoos spektakel.

En, wellicht nog een verrassing tot slot?!

YouTube

Gegevens

Datum:
11 maart 2018
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

De Brink
Stationsplein 8-12
Zelhem, 7021 CN Nederland
+ Google Maps