Concert MATANGI QUARTET op 22 november 2020

om 19.00 uur en om 21.00 uur

__________________________________________________________________________

Foto Studio Oostrum 

Marie-Paula Majoor, viool               Daniël ToricomMenacho, viool

Karsten Kleijer, altviool                   Arno van Vuurst, cello

Het Matangi Quartet is al bijna 20 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula, Daniel, Karsten en Arno, laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop. We spelen zoveel verschillende soorten en stijlen muziek, die vragen allemaal om hun eigen interpretatie en presentatie. Daar zit voor ons de uitdaging en inspiratie.(Karsten Kleijer,altviolist van Matangi).
Matangi deelde het podium met verschillende klassieke topmusici waaronder Miranda van Kralingen, Tania Kross, Ivo Janssen, Paolo Giacometti, Severin von Eckardstein en Lars Wouters van den Oudenweijer. Ook ontving het kwartet uitnodigingen voor diverse festivals, waaronder het Delft Chamber Music Festival, het Grachtenfestival, Festival d’ Aix-en-Provence, het Schleswig- Holstein Musik Festival, Festival de Carthage in Tunesië, de World Expo 2010 in Shanghai, het International Conservatoire Festival in St Petersburg, North Sea Jazz en het Bevrijdingsfestival Utrecht.
“De kracht van Matangi ligt in de kracht van de groep. We zijn vier onafhankelijke artistieke zielen waarbij het geheel meer is dan de som der delen” (Daniel Torrico Menacho, violist van Matangi). In 2002 ontving het kwartet de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek en in 2008 wonnen de Matangi’s de derde prijs op het Internationale Joseph Joachim Kamermuziekconcours in Weimar. Matangi bracht diverse cd’s uit bij Challenge Records International die stuk voor stuk met geweldige kritieken werden ontvangen. 
“Onstuimig en ongetemd, zo zou ik ons typeren. We kleuren niet binnen de muzikale lijntjes!”

(Maria-Paula Majoor, violist van Matangi):
“Matangi neemt regelmatig deel aan avontuurlijke crossover-projecten en treedt onder meer op met cabaretiers Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bandoneonspeler Carel Kraayenhof, jazztrompettist Eric Vloeimans, jazzpianist Michiel Braam, DJ Kypski, jazzvocalisten Mathilde Santing en Renske Taminiau, singer songwriters Lori Lieberman en Tom McRae. Met deze baanbrekende uitstapjes buiten de klassieke muziek slaagt Matangi erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet. En minstens zo belangrijk: het geeft extra inspiratie om het rijke klassieke repertoire dat in de afgelopen 250 jaar is opgebouwd – van Haydn tot Adès – met nieuw élan tot klinken te brengen.”

Arno van der Vuurst, cellist van Matangi:
“Het publiek weet dat ze bij ons kunnen worden verrast. We zijn niet bang om ideeën uit te proberen; de mogelijkheden met Matangi zijn eindeloos!”

Programma:

Simeon ten Holt (1923-2012)

Canto Ostinato (1973-1976) 

Canto Ostinato van Simeon ten Holt (arr. Marijn van Prooijen)

In deze periode waarin we geleefd worden, moet alles snel, voorbereid en afgebakend zijn. Er is nauwelijks tijd om de tijd te vergeten en je over te geven aan toeval. De Canto Ostinato biedt juist de mogelijkheid om deze tijdsgeest te ontvluchten.

De Matangi’s over hun Canto Ostinato: “Als we beginnen staat er een groot, leeg canvas voor ons. Ieder van ons heeft zijn eigen gerei meegenomen. We weten wat erop zou kunnen komen te staan, maar we kiezen elke keer weer voor nieuwe verf, andere penselen en we mengen de kleuren opnieuw. Soms lang, soms heel even. We zijn ingetogen, uitbundig, dromerig, af en toe een tikje vilein. Berustend, opgewonden, zoet, vaag, manisch. Furieus, melig, uitdagend, aarzelend en dan weer maniakaal. Net als de luisteraar denkt te weten hoe het schilderij eruit komt te zien, verven wij alles over in ijzig lichtblauw, daarna wit en beginnen we weer met een ogenschijnlijk leeg canvas. De verf is echter nog nat en met één veeg over het doek ontstaat er iets wat we nooit samen hadden kunnen bedenken. En dan…heel plots…is alles weg”.

https://youtu.be/69T1NZ6-PYM

CORONAREGELS

In 2 concerten van elk 30 toehoorders worden de coronaregels gerespecteerd en kunnen toch 60 liefhebbers van hun muziek genieten.
De tijdstippen zijn: 1e concert om 19.00 uur en het tweede concert om 21.00 uur.
Het is dus van het grootste belang dat u zich tijdig voor 18 november met uw voorkeur opgeeft met een mail aan: carlaelschot@chello.nl

Wij hebben het liefst dat u zich voor beide tijden aanmeldt, wij maken dan een indeling.
U ontvangt daarna van ons een bevestiging met het tijdstip van het concert waarop u verwacht wordt. 
Het is verplicht een mondkapje te dragen tot u op uw plaats zit.