Concert van Lumaka Ensemble op 18 oktober 2020

 

DE MUZIEK GAAT WEER KLINKEN IN ZELHEM

ENSEMBLE  LUMAKA

Ook met  de verscherpte maatregelen vanwege Corona zijn wij verheugd u te kunnen zeggen dat het concert op 18 oktober van het sprankelende “Ensemble LUMAKA” doorgang kan vinden.
Er kunnen 2 achtereenvolgende concerten gegeven worden, elk concert voor 30 toehoorders zonder pauze.

Eén concert om 19.00 uur en een concert om 21.00 uur.

U dient zich op te geven per e-mail bij :   carlaelschot@chello.nl

Zoals u weet is dit concert gratis voor diegenen die vorig jaar een abonnement hadden omdat het een inhaalconcert betreft.

Een aantal mensen heeft zich al opgegeven voor het aanvankelijk tijdstip 20.00 uur. Ook aan hen vragen we zich per mail opnieuw te melden met daarbij uw voorkeur voor welk tijdstip u kiest. Het liefst hebben we dat u beide tijden opgeeft, wij delen u dan in.
U ontvangt daarna een bevestigingsmail  met het tijdstip van het concert waarop u verwacht wordt.

Er is een dringend advies een mondkapje te dragen tot u op uw plaats zit.  U krijgt een plaats aangewezen en er wordt van u verwacht dat u blijft zitten. Helaas is er geen pauze .
U dient uw jas mee te nemen naar de zaal.

Het belooft een verrukkelijke avond te worden met een theatraal concert over de Parijse tijd omstreeks 1930  van de Nederlandse componiste Rosy Wertheim. De muzikale wereld waarin Rosy verkeerde kende vele beroemde componisten ,die u in het programma van dit concert zult tegenkomen.

Ensemble Lumaka presenteert:

ROSY! – geïnspireerd op de Parijse salonavonden bij de Nederlandse componiste Rosy Wertheim.

Ensemble Lumaka neemt de luisteraars mee naar de Parijse salon van Rosy Wertheim in de 30er jaren, met composities van Rosy zelf, haar collega-componisten Ibert, Jolivet, Milhaud en de door haar bewonderde Ravel en Debussy. De muzikale première (met toelichting) is op dinsdag 29 september in Hilversum, waarna een tournee volgt met de theatrale optredens ROSY! in 2020 en 2021.

In 1929 vertrok Rosy Wertheim voor een aantal weken naar Parijs om daar de bekendste componisten uit die tijd te ontmoeten. Ze zou uiteindelijk zes jaar blijven en in haar woonkamer tal van salon-avonden houden: een trefpunt voor kunstenaars.

Ensemble Lumaka nodigt het publiek uit op een salonavond bij Rosy in Parijs, zoals die zou kunnen hebben plaatsgevonden. Het muzikale gedeelte wordt aangevuld met een nieuw geschreven theatertekst en originele citaten, gesproken door alle ensembleleden. De voorstelling is een tijdsreis naar de jaren ’30 in deze wereldstad: een smeltkroes van beroemde componisten, schrijvers, filosofen en acteurs.

Het concert is een eerbetoon aan een bijzondere Nederlandse musicienne die op sociaal vlak zeer geëngageerd was, en die veel heeft betekend voor de emancipatie van vrouwelijke componisten, en voor het Nederlandse en Franse muziekleven. Ten onrechte is zij in vergetelheid geraakt.

Korte biografie Rosy Wertheim

Rosy werd 1888 in Amsterdam geboren in een welgestelde artistieke familie. Ze studeerde piano en compositie en werkte daarna in de jaren ’20 als docente aan het Amsterdams Muzieklyceum. In de jaren ’30 woonde ze zes jaar in Parijs, waar haar befaamde salonavonden plaatsvonden. Na korte periodes in Wenen en New York keerde zij in 1937 terug naar Amsterdam. In 1942 moest zij vanwege haar joodse komaf onderduiken. Zo overleefde zij de oorlog, maar door ziekte kon ze haar muzikale carrière niet meer vervolgen.

Ensemble Lumaka brengt de jaren ‘30 naar het heden

Ensemble Lumaka heeft door zijn bijzondere bezetting een directe binding met de jaren twintig en dertig. De bezetting fluit, harp en strijktrio werd in de jaren twintig voor het eerst in het leven geroepen door de Parijse harpist Pierre Jamet. Hij gaf diverse componisten opdrachten om nieuw werk te schrijven.

Ensemble Lumaka duikt regelmatig in de archieven op zoek naar muziek en tekst uit de jaren twintig en dertig. Het ensemble neemt het publiek in zijn concerten/voorstellingen mee naar die tijd in Nederland, en nu dus ook naar Frankrijk. Hoe leefden, dachten en luisterden de mensen toen? Door de elementen theater, kostuums en een subtiele enscenering te combineren zet het ensemble een geheel eigen sfeer neer.

Ensemble Lumaka bestaat uit musici van verschillende toporkesten en -ensembles (o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest) die al rond vijftien jaar samen spelen en hun liefde voor de kamermuziek delen.

Ensemble Lumaka: 

Jana Machalett, fluit | Saskia Viersen, viool | Martina Forni, altviool | Charles Watt, cello | Miriam Overlach, harp

www.ensemblelumaka.com

IROSY!

Programma :

Jacques Ibert         uit Six Pieces (1917)                          harp                          
                      Scherzetto

Rosy Wertheim         Sonate (1949)                         viool en harp
                      Andante non troppo lento

André Jolivet         Petite Suite (1941)          fluit, harp & altviool
                      Prelude
                      Modéré sans train

Darius Milhaud        Sonatine á trois (1940)     viool, altviool & cello
                      Trés modéré

Maurice Ravel         Ma mère l’ Oye (1912)      fluit, harp & strijktrio
                      (bewerking door M.Forni)
                      Pavanne de la Belle au bois dormant
                      Petit Poucet
                      Les entretiens de la Belle et la Bête
                      Laideronette imperatrice des Pagod
                      Le jardin féerique

Rosy Wertheim         Lancelot                        fluit & strijktrio
                      Andante
                      Andante quasi Andantino
                      Allegro molto ma non agitato

Claude Debussy        La prélude á l’après-midi d’un faune (1894)
                                                 fluit, harp & strijktrio
                      (bewerking door J. Machalett)

Rosy Wertheim         Lied: LeTsigane dans la Lune 
                                                 fluit, harp & strijktrio
                      (arrang. J. Machalett)

Joseph Jongen          Concert à Cinq  (1923)    fluit, harp & strijktrio
                       Très décidé


De concerten van Stichting Kamermuziek Zelhem worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.