Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ruysdael Kwartet

14 januari 2018 @ 20:00 - 22:00

Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.

Tijdens deelname aan de “Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest” (1999-2001) won het kwartet achtereenvolgens de Béla Bartók Prijs (1999), de Alban Berg Prijs (2000) en de Tomastik-Infeld Prijs (2001). Deze onderscheidingen leidden tot opnamen voor de Österreichische Rundfunk. Het Ruysdael Kwartet is winnaar van het “Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours 2000” in Heerlen, en werd het de “Prix de la SACEM” toegekend in de finale van het “Concours International de Quatuor à Cordes 2001” in Bordeaux.

In maart 2002 wonnen zij de Persprijs en de AVRO-prijs in de finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam. Verder werden zij in 2006 onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs. Het Ruysdael Kwartet speelt naast klassiek repertoire regelmatig werk van hedendaagse componisten. Zo ging het op tournee met Jacob ter Veldhuis met een programma rond het derde strijkkwartet van deze prominente Nederlandse componist. “Aufgerichtet, untereinander” werd speciaal voor het kwartet gecomponeerd door Eric Verbugt, evenals Gabriel Prokofjev’s 3e kwartet, door het Ruysdael in première gebracht in Wigmore Hall in Londen. Hiernaast werkt het Ruysdael regelmatig samen met prominente gastmuzikanten zoals Rafael Wallfisch, Gavriel Lipkind, Johannette Zomer en Lavinia Meijer. In juni 2015 is het eerste Zoom! kamermuziekfestival in de gemeente Rheden van start gegaan.

Na een succesvolle eerste editie gaat het Ruysdael Kwartet als initiatiefnemer en gastheer verder met dit festival, waar het afgelopen jaar een aantal prominente gasten ontving, waaronder Nino Gvetadze, Dmitri Ferschtmann en het Doric String Quartet.

Het Ruysdael Kwartet heeft reeds 5 cd’s opgenomen. De serie “Russian Generations” is internationaal gelauwerd en de vertolking van de kwartetten van Tsjaikovsky kwam in het radioprogramma “Diskotabel” meerdere malen unaniem als favoriet uit de bus.
Op het programma staan werken van Haydn, Andriessen en Beethoven.

Joris van Rijn, viool
Emi Ohi Resnick, viool
Gijs Kramers, altviool
Jeroen den Herder, cello

YouTube

Gegevens

Datum:
14 januari 2018
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Cultureel Centrum “De Brink”
Stationsplein 8-12
Zelhem, 7021 CN Nederland
+ Google Maps