Het eerstvolgende concert vindt plaats op 22 januari 2023: Ella van Poucke, cello en Caspar Vos, piano

Celliste Ella van Poucke staat volop in de belangstelling. In het seizoen 22-23 is zij artist in residence van het AVROTROS Vrijdagconcert en is zij zowel solo als in kamermuziekverband in Utrechts Tivoli Vredenburg te beluisteren. In onze kamermuziekserie maakt zij haar entree met een bepaald veeleisend werk, zowel voor haar, als voor pianist Caspar Vos. In de Sonate voor cello en piano verkent Rachmaninov de mogelijkheden van de cello, tegenover een pianopartij die behoorlijk virtuoos is en weinig van doen heeft met een bescheiden begeleiding. Het zal niet verbazen dat Rachmaninov zelf het werk ten doop hield met cellist Anatoli Brandukov. Dat gebeurde op 2 december 1901, en hoe historisch moet dat geweest zijn, want inmiddels wordt de Sonate beschouwd als een van de belangrijkste cellowerken van de 20ste eeuw.

Ella van Poucke (1994, Amsterdam) is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie. Als kind uit een muzikale familie begon ze haar studie op tienjarige leeftijd aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en vervolgde die aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen. Ook studeerde ze van 2009-2016 bij Frans Helmerson aan de Kronberg Academy Masters in Duitsland. Ze heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Andras Schif.                                   

Ella is winnaar van vele  prestigieuze prijzen. Ze geeft regelmatig recitals met pianist Jean-Claude van den Eynden en haar broer, pianist Nicolas van Poucke.
Zij was gast op vele internationale festivals in Europa. Zij  bespeelt een Maggini-cello uit 1620 die haar door een anonieme weldoener ter beschikking is gesteld. 

Caspar Vos (1988) begon zijn piano-opleiding bij Frank Peters aan het Artez Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2014 zijn masterstudie met de Hoogste Onderscheiding afsloot. Hij heeft met succes deelgenomen aan tal van nationale en internationale wedstrijden. 

Als solist speelde hij pianoconcerten van Prokofjev, Mendelssohn en Poulenc. Hij is ook een gepassioneerd kamermuziekspeler en speelt regelmatig met veelgeprezen muzikanten van over de hele wereld.

Caspar Vos brengt  voortdurend veranderende stemmingen naar voren met flair en duidelijke genegenheid. Hij  brengt het gevoel van surge en rust, mysterie en verheerlijking over dat zo’n kenmerk is van deze componist.

In maart 2019 bracht hij  zijn tweede album  “Restart” uit. NRC noemde Restart  “een album om te koesteren” en Trouw schreef “Vos bewijst een van de beste Nederlandse pianisten van zijn generatie te zijn.”

Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde pianisten .

Caspar is uitgenodigd om les te geven aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Naast optreden en lesgeven is hij ook directeur van het Schiermonnikoog Festival.

PROGRAMMA:

Janacek Pohadka
 
Rachmaninovtwee stukken op. 2 voor cello en piano
 
DrozdoffDies Irae voor piano
 
RachmaninovPrelude nr. 23 en nr.  24
 
RachmaninovVocalise
 
 — pauze —
 
Rachmaninov- Sonate voor cello en piano op.19 in g

De vleugel is voor een prix d’ami ter beschikking gesteld door Westera Piano’s te Winterswijk

Het volgende concert zal zijn  op 26 februari 2023: Animato Kwartet

Beethoven: Strijkkwartet nr. 8 – Animato Kwartet – Live concert HD – YouTube

De concerten van Kamermuziek Zelhem worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

Fonds Podiumkunsten