Informatie en programma Ruysdael Kwartet

Joris van Rijn – viool

Emi Ohi Resnick – viool
Gijs Kramers – viool
Michael Müller – cello

Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses. Tijdens deelname aan de “Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest” (1999-2001) won het kwartet achtereenvolgens de Béla Bartók Prijs (1999), de Alban Berg Prijs (2000) en de Tomastik-Infeld Prijs (2001). Deze onderscheidingen leidden tot opnamen voor de Österreichische Rundfunk. Het Ruysdael Kwartet is tevens winnaar van het “Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours 2000” in Heerlen en werd het de “Prix de la SACEM” toegekend in de finale van het “Concours International de Quatuor à Cordes 2001” in Bordeaux. In maart 2002 wonnen zij de Persprijs en de AVRO-prijs in de finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam. Verder werden zij in 2006 onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs. In 2018 vond de eerste SQBA, Strijkkwartetbiënnale in Amsterdam plaats, waar het Ruysdael een prominente plaats innam. Tijdens de volgende editie in 2020 was het weer te horen met onder andere het epische “Salome Dances For Peace” van Terry Riley. Het Ruysdael Kwartet speelt naast een klassiek repertoire regelmatig werk van hedendaagse componisten. Zo was er bij de SQBA 2018 een intensieve samenwerking met Louis Andriessen en enkele jaren terug een toernee met Jacob ter Veldhuis met een programma rond diens derde strijkkwartet. “Aufgerichtet, Untereinander” werd speciaal voor het kwartet gecomponeerd door Eric Verbugt, evenals Gabriel Prokofjev’s 3e kwartet, door het Ruysdael in premiere gebracht in Wigmore Hall in Londen. Hiernaast werkt het Ruysdael regelmatig samen met prominente gastmuzikanten zoals Rafael Wallfisch, Gavriel Lipkind, Nino Gvetadze, Igor Roma en Charles Neidich.

In juni 2015 vond het eerste Zoom! kamermuziekfestival in de gemeente Rheden plaats. Het Ruysdael Kwartet is initiatiefnemer hiervan en tot nu toe hebben er al vier succesvolle edities plaatsgevonden met een schare aan internationale topartiesten, zoals het Doric String Quartet, Aleksander Madzar, Simon Crawford-Phillips, Jörg Widmann en Barbara Kozelj. In mei 2019 vond de eerste lustrumeditie van Zoom plaats.
https://www.zoomfestival.nl/

In 2016 werd het Ruysdael samen met sopraan Lenneke Ruiten uitgenodigd om voor het Koninklijk paar te spelen tijdens het staatsbezoek in Parijs. Ook is het kwartet met regelmaat te gast in Japan: tijdens hun laatste tour in 2019 speelden ze er 5 concerten in en rond Tokyo.

Programma:

Janacek-                   Strijkkwartet nr. 1  “Kreutzer Sonate”

Dvorák –                    Strijkkwartet opus 106

De concerten van Stichting Kamermuziek Zelhem worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

Het volgende concert zal zijn volgende week zondag 20 juni 2021: Ralph van Raat, piano