Ardemus Quartet

Ardemus Quartet

zondag 26 januari 2020                                                              aanvang 20.00 uur

___________________________________________________________________________

Lisa Wyss                        sopraansaxofoon
Lovro Mercep               altsaxofoon
Jenita Veurink             tenorsaxofoon
Deborah Witteveen   baritonsaxofoon

Het Ardemus Quartet, finalist van de prestigieuze Dutch Classical Talent Award 2017/2018, werd gesmeed door de vurige passie voor kamermuziek (Ardemus: lat.: wij branden).  De vier jonge internationale musici zijn naadloos verbonden en brengen een verfrissende muzikale ervaring.

Sinds de oprichting in Amsterdam (2014) heeft het Ardemus Quartet diverse prijzen bij nationale en internationale concoursen gewonnen,  waaronder het Boris Papandopulo Concours in Zagreb (2015), Storioni Toonzaal Concours (2016), Grachtenfestival Conservatorium Concours (2016) en het 13de Internationale Concours voor Jonge Musici Ferdo Livadic, Kroatië (2016). In de categorie blaasinstrumenten behaalde het Ardemus Quartet  in 2017 de halve finale van het prestigieuze 9e Osaka Internationale Kamermuziek Concours in Japan.  In het seizoen 2017/2018 toerde het kwartet als finalist van de Dutch Classical Talent Award door de grote zalen van Nederland met het programma  “You’ve been talking in your sleep“,  dat zij hebben ontwikkeld in samenwerking met regisseur Annechien Koerselman.

Het Ardemus Quartet is actief in zowel Nederland als in de rest van Europa en was reeds te gast op vele festivals waaronder het Holland Festival, Grachtenfestival,  Festival Jong Talent op Schiermonnikoog,  NJO muziekzomer, Musical Evening  St. Donat in Zadar en het Festival  Next Generation  Bad Ragaz.  Ook speelden ze in toonaangevende concertzalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ,  Lisinski Hall in Zagreb,  Izumi  Hall in Osaka en het Konzerthaus in Berlijn.

Om hun muzikale ideeën verder te verfijnen, studeert het Ardemus Quartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Akademie (NSKA) bij Marc Danel (Quatuor Danel) en hebben ze Masterclasses gevolgd van o.a. Luc-Marie Aguera (Ysaÿe Quartet), Prof. Eberhard Feltz (Berlijn), Petr Prause (Talich Quartet), Stefan Metz (Orlando Quartet) en Misha Amory (Brentano Quartet). Het kwartet volgt ook lessen bij Sven Arne Tepl en  Arno Bornkamp,  beiden docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

  foto: Foppe Schut

JEWELS

Parels uit de klassieke muziek: de meest geliefde en bekende stukken uit vier eeuwen. Het saxofoonkwartet klinkt als orkest, als strijkkwartet en als piano en laat het publiek de verschillende facetten van deze formatie horen.

Programma:

Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Water Music, selectie van delen uit de 3 suites (arr. D. Sremec)
Ouverture
 Alla Hornpipe
 Air
Allegro

Giacomo Puccini (1858-1924) – Crisantemi (arr. L. Mercep)

Maurice Ravel (1875-1937) – Tombeau de Couperin (arr. Ch. Enzel)
I.  Prelude
II. Forlande
III. Menuet
IV. Rigaudon

Samuel Barber (1910-1981) – Adagio (arr. J. v/d Linden)

 Pauze

Bela Bartók (1881-1945) – Romanian Folk Dances (arr. L.Mercep)I

I. .Bot tánc / Jocul cu bâtă (Stick Dance)
II. Brâul (Sash Dance)
III. Topogó / Pe loc (In One Spot)
IV. Bucsumí tánc / Buciumeana (Dance from Bucsum)
V. Román polka / Poarga Românească (Romanian Polka)
VI. Aprózó / Mărunțel (Fast Dance)

Dmitri Shostakovich (1906-1975) – Elegy and Polka (arr. Lisa Wyss)

Jean Françaix (1912-1997) – Petit Quatuor

 George Gershwin (1898-1937) – Three Preludes (arr. Wolfgang Schlei)

Het volgende concert is zondag 23 februari

Maria Milstein, viool en Mathieu van Bellen, viool.