Dudok Quartet Persbericht

PERSBERICHT 24 september 2019
Dudok Quartet Amsterdam streeft naar grotere impact van Haydns strijkkwartetten
Nieuw album, samenwerking met Anna Enquist en audio-documentaire tijdens concerten
Het Dudok Quartet Amsterdam introduceert dit seizoen het project Haydn – OPUS 20, waarbij alle zes de strijkkwartetten opus 20 van Joseph Haydn centraal staan. Om de impact van Haydns muziek te vergroten, krijgt het publiek tijdens de concerten een korte audio-documentaire aangeboden, een persoonlijk verhaal van één van de kwartetleden en een door Anna Enquist geschreven essay over wat Haydn ons vandaag de dag te bieden heeft.
Drie interventies tijdens concerten met Haydn – OPUS 20
Het Dudok Quartet Amsterdam stelt zichzelf ten doel muziek te maken die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. De afgelopen jaren is het kwartet zich bewust geworden dat naast excellente uitvoeringen, ook andere zaken bepalen of muziek bij het publiek aankomt. De impact van concerten blijkt, zoals onderzoekt aantoont, ook sterk afhankelijk van de context en duiding van de muziek. Het kwartet introduceert daarom tijdens de concerten van Haydn – OPUS 20 drie inhoudelijke interventies om ervaring van de Opus 20-kwartetten te intensiveren.
Uitwerking van de interventies
Elk concert start met een kleurrijke audio-documentaire van gemonteerde stemmen en verhalen van onder meer violiste Vera Beths, schrijver Bas van Putten, componist Max Knigge en leden van het Dudok Quartet Amsterdam zelf. Daarnaast vertelt één van de kwartetleden een persoonlijk verhaal over wat Haydns Opus 20-kwartetten zo bijzonder maakt. Achteraf krijgen concertbezoekers een essay mee naar huis, op uitnodiging van het kwartet opgesteld door schrijfster Anna Enquist. Hierin verwoordt Enquist aan de hand van zes inzichten wat we vandaag de dag kunnen leren van Haydns Opus 20-kwartetten. Met deze drie interventies wil het Dudok Quartet Amsterdam de impact van Haydns strijkkwartetten vergroten. De interventies zijn tot stand gekomen in samenwerking met cultuuradviseur Johan Idema, met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21 en de Borletti-Buitoni Trust Award, die het kwartet in 2018 won.
Start project Haydn – OPUS 20 en albumrelease op 27 september
Dudok Quartet Amsterdam brengt met het project Haydn – OPUS 20 een ode aan de Verlichting. Tijdens het seizoen 2019/2020 staan alle zes strijkkwartetten Opus 20 van Joseph Haydn centraal, in concertprogramma’s die alle dramatische, menselijke en retorische uithoeken van de podiumkunst verkennen. Met dit zestal meesterwerken presenteerde hij, als eerste componist ooit, het strijk-kwartet als groots medium. Naast het project Haydn – OPUS 20 presenteert het Dudok Quartet Amsterdam dit seizoen ook een nieuw dubbelalbum met een studio-opname van Haydns Opus 20-kwartetten. Het eerste album verschijnt op 27 september bij Resonus Classics. De officiële album-release én de kick-off van Haydn- OPUS 20 is op 29 september om 15.00 in de Oude Kerk in Heemstede.