Eerstvolgende concert op 15 oktober 2023: DUDOK QUARTET

DUDOK QUARTET bestaande uit:

Judith van Driel – viool Marie-Louise de Jong – cello

Marleen Wester – viool David Faber – cello

Het uiterst succesvolle Dudok Quartet bestrijkt zo ongeveer alle uithoeken van het strijkkwartet. Dat doet het kwartet met verve en met een missie. De vier musici willen niets liever dan laten horen, zien en voelen dat muziek raakt! Hoe kan dat…ze durven zich kwetsbaar op te stellen, ze laten hun eigen hart spreken en zo dringen ze door tot de essentie van de muziek. Ze laten zien en horen dat de muziek die zij spelen niet oud of nieuw is, maar altijd weer actueel.

Het Dudok Quartet Amsterdam zet zichzelf op de kaart als een van de meest creatieve en veelzijdige kwartetten van zijn generatie. Met als missie “sharing the heart of music” stelt het Dudok Quartet unieke en eclectische programma’s samen, waarmee het op nieuwe en inventieve manieren zijn publiek weet te bereiken. Het kwartet is constant op zoek naar nieuwe connecties en dwarsverbanden binnen muziek, in een repertoire dat reikt van Ligeti, Sjostakovitsj en Weinberg tot aan Mendelssohn, Mozart en Beethoven. Met deze intelligente benadering en gedurfde programmeerstijl spelen ze ook geregeld eigen arrangementen voor strijkkwartet, van onder andere werken van Gesualdo, Desprez, Sjostakovitsj, Brahms en Messiaen. Het kwartet schrijft regelmatig compositieopdrachten uit, en werkte samen met componisten als Joey Roukens, Max Knigge, Theo Loevendie en Peter Vigh.

In 2024 staat de wereldpremière gepland van een nieuw strijkkwartet van de Brits-Libanese componiste Bushra El-Turk. Samenwerkingen met andere musici vormen een belangrijk deel van de programmering van het kwartet. Zo deelden de Dudoks het podium met Pieter Wispelwey, Hannes Minnaar, Olga Pashchenko, Lilli Maijala, Erik Bosgraaf en Annelien van Wauwe.

Programma:

MOZART Strijkkwartet Nr. 23 in F majeur K 590

SHOSTAKOVICH Strijkkwartet Nr. 3 in F majeur Op 73

Pauze

TCHAIKOVSKY Strijkkwartet Nr.1 in D majeur Op 11

De concerten van Stichting Kamermuziek Zelhem worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

Het volgende concert zal zijn op 19 november 2023: Ekaterina Levental