Lenneke Ruiten, sopraan en Thom Janssen, piano; programma voor 24 november 2019

 

 

24 november 2019     aanvang 20.00 uur

Lenneke Ruiten  begon als fluitiste haar opleiding aan het Conservatorium van Alkmaar en het Conservatorium van Amsterdam[1]. Na haar eindexamen stopte zij met haar fluitstudie om zich uitsluitend op het zingen toe te leggen. Zij rondde haar zangstudie met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, bij Meinard Kraak. Hierna volgde zij de operaopleiding aan de Musikhochschule te München. Zij volgde masterclasses bij Elly Ameling, Hans Hotter, Robert Holl, Walter Berry en Rudolf Jansen. In 2002 won zij vijf prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours in ‘s-Hertogenbosch, waaronder de eerste prijs.

Zij werkt(e) met orkesten als de Wiener Philharmoniker, het Orkest van de 18e eeuw, het Radio Kamer Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, de NDR Radiophilharmonie en de Akademie für Alte Musik Berlin. Zij werd daarbij gedirigeerd door onder andere John Eliot Gardiner, Frans Brüggen, Christoph Eschenbach, Marc Minkowski en Ed Spanjaard.

In 2015 zong zij in La Scala in Milaan. Zij speelde de vrouwelijke hoofdrol in de opera Lucio Silla van Mozart.

Thom Janssen studeerde piano bij Jaap Spaanderman, Jan Wijn en Herman Uhlhorn. Hij rondde zijn studie cum laude af als uitvoerend musicus in Utrecht. Naast zijn pianostudie sloot hij een studie muziektheorie af.
Hij specialiseerde zich in liedbegeleiding bij Rudolf Jansen, Martin Isepp en Helmut Deutsch. Daarnaast studeerde hij aan het Franz-Schubert-Institut in Baden bei Wien, nam deel aan de internationale Schubert masterclass van Robert Holl en werd uitgenodigd voor een studie aan de Academie Musicale de Villecroze in Zuid-Frankrijk. Verder begeleidde hij masterclasses van Elly Ameling, Hans Hotter, Walter Berry en Wolfgang Holzmair.

Als repetitor wordt hij regelmatig uitgenodigd voor solistenrepetities bij het Concertgebouworkest. In die hoedanigheid werkte hij samen met o.a. Mariss Janssons, Ivan Fischer en Bernard Haitink. Bij het Nederlands Concertkoor, het Groot Omroepkoor en het koor van De Nederlandse Opera werkte hij onder dirigenten als Chailly, de Waart, Haenchen en Svetlanov. Hij werkt samen met zangers als Lenneke Ruiten, Arnold Bezuyen, Cécile van de Sant en Sergei Leiferkus.

Op dit ogenblik is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

https://www.youtube.com/watch?v=i6rPrUJZFIs

De vleugel is voor een “prix d’ami” ter beschikking gesteld door Westera Piano’s te Winterswijk en bekostigd door het Coöperatiefonds van de Rabobank.

Programma

W.A. Mozart  :                             
–  Dans un bois solitaire
– Sehnsucht nach dem Frühling
– Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhaber verbrannte 
– Das Veilchen
– Der Zauberer

Brahms
– Geheimnis
– Frühlingstrost
– Regenlied

Wolf: Mignon Lieder
– Kennst du das Land
– Nur wer die Sehnsucht kennt
|– Heiss mich nicht reden
– So lasst mich scheinen

Pauze
Debussy: Ariettes Oubliées
– C’est l’extase langoureuse
– Il pleure dans mon coeur
– L’ombre des arbres
– Chevaux de bois
– Green
– Spleen

Poulenc;:Métamorphoses
– Reine des mouettes
– C’est ainsi que tu es
– Paganini

Liszt:
– Wie singt die Lerche schön
– Er liebte mich so sehr
– Die Lorelei

 

foto’s optreden 24 november 2019

http://www.kamermuziekzelhem.nl/lenneke-ruiten-en-thom-janssen/

 

 

Het volgende concert is 15 december: Izhar Elias, gitaar                        

https://www.youtube.com/watch?v=tfWkjeLV-po&app=desktop