Concert op 19 november 2023 Ekatarina Levental, mezzosopraan en performer

Met SCHOPPENVROUW

In Schoppenvrouw vertelt zangeres Ekaterina Levental het verhaal van haar oma en 4 vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya. 5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 vrouwen, complex en ongrijpbaar. Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die zich vrijvochten van het lot. En met succes. Maar dat succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangen hield.Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dat gevecht verloren. “Het is ook veel makkelijker om geaccepteerd te worden als legende dan als mens.” – Maria Callas Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. En een verhaal over de angst, die steeds weer de vrijheid blokkeert. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, en om te mogen veranderen. Ekaterina Levental vertelt dit verhaal in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen. In tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen, maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Die tegenstrijdigheid herkennen we, kracht en onmacht, in het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert. In die intimiteit zal Ekaterina deze 5 vrouwen oproepen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken.

Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek. Schoppenvrouw is deel van een autobiografisch drieluik van LEKS compagnie: De Weg – De Grens – Schoppenvrouw.
De voorstelling duurt 75 minuten, zonder pauze.

De concerten van Stichting Kamermuziek Zelhem worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

Het volgende concert zal zijn op 17 december 2023: Nino Gvetadze, piano